Zandkoekjes met citroen en vanille

Ingrediënten

  • 185 gr boter op kamertemperatuur
  • 125 gr witter basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 250 gr bloem
  • ½ citroen en de rasp
  • 1 tl vanille extract
  • Bloem (voor het werkblad)
  • 1 ei los geklopt.

Zandkoekjes: wie houdt er nu niet van!
Dit recept voor zandkoekjes is extra lekker door de citroenrasp en het vanille-extract dat wordt toegevoegd.
Natuurlijk is het net zoals alle andere zandkoekjes zeer gemakkelijk te bereiden.

Bereidingswijze

  1. Om te beginnen doe je de boter, basterdsuiker, zout, de citroenrasp en het vanille-extract in een kom bij elkaar om alles door elkaar te mengen.
  2. Voeg een half ei toe en voeg de bloem toe om alles tot een stevig deeg te kneden.
  3. Pak dit deeg in plasticfolie in en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  4. Je kunt nu gaan beginnen met het voorverwarmen van de oven op 175 °C en met het bekleden van de bakplaat met bakpapier.
  5. Haal na het afkoelen het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
  6. Rol het vervolgens uit op een werkblad bedekt met bloem tot een dikte van 4-5 mm. Snijd nu de koekjesvormen naar wens uit en leg ze op de bakplaat. Blijft er deeg over? Dit kun je gerust gebruiken voor nog meer zandkoekjes.
  7. Bestrijk de koekjes vervolgens met het geklopte ei en bak ze in 15-20 mooi goudbruin en gaar in de oven. Laat ze vervolgens goed afkoelen op een rooster.
  8. Om de zandkoekjes nog zanderiger te maken, kun je eventueel ook poedersuiker in plaats van basterdsuiker gebruiken.

    Het recept is voor 40-50 koekjes. Smullen maar!