Het zou zomaar kunnen dat je al een tijdje op zoek bent naar een leuke activiteit om te
ondernemen met je kinderen of misschien wel met je partner. Je kunt van alles gaan doen
natuurlijk, maar is het niet leuk om binnen iets te gaan doen en om bijvoorbeeld samen
heerlijke zandkoekjes of ander soortige koekjes te gaan maken? Het is in ieder geval goed dat
je hier op deze website Zandkoekjes.nl bent beland, aangezien we je hier allerlei verschillende
soorten recepten geven als het aankomt op de lekkerste koekjes. Het zelf bereiden van koekjes
is helemaal niet ingewikkeld en als je dit recept gaat volgen, dan moet echt heel goed komen.
Maak vandaag nog een heerlijke gevulde koek!
Een gevulde koek heb je ongetwijfeld weleens gegeten nadat je deze in de supermarkt had
gekocht. En die vind je vast altijd heel lekker. Ze zijn ook altijd heel lekker. Maar vreemd
genoeg is de gevulde koek niet meteen een van de eerste koeken die je zou uitkiezen om zelf
te gaan maken, maar daar moet wat ons betreft verandering inkomen: het maken van een
gevulde koek is namelijk helemaal niet zo moeilijk en het is geweldig lekker. We weten zeker
dat je er ook iedereen aan wie je zo’n gevulde koek gaat geven ermee kunt gaan verrassen,
omdat ze nog nooit zo’n heerlijke gevulde koek hebben gegeten. En dat ook nog zelfgemaakt.
Waar moet je beginnen als je gevulde koeken zelf wilt gaan maken?
De ingrediënten natuurlijk. Helemaal onderaan dit recept kun je ook de ingrediënten op een overzichtelijk
rijtje vinden. Daar kun je het nalezen als je nog even een check wilt doen tijdens het maken
van de gevulde koeken. Laten we kort het lijstje door gaan nemen wat we nodig hebben: we
hebben 300 gram bloem nodig, 200 gram roomboter – het liefste koude roomboter. Verder
hebben we 200 gram amandelspijs nodig, 150 gram witte basterdsuiker en 1 geklutst ei. Maar
we hebben meer nodig: 2 eetlepels melk, 1 theelepel citroenrasp, zout en halve amandelen.
En wat gaan we nu doen met al deze ingrediënten?
Nu weten we precies welke ingrediënten we nodig hebben voor het maken van heerlijke
gevulde koeken. Maar nu wil je natuurlijk ook nog weten hoe je deze ingrediënten precies
moet gaan gebruiken om uiteindelijk heerlijke gevulde koeken op tafel te krijgen. Geen
probleem uiteraard. We vertellen je heel graag welke stappen je moet doorlopen voor die
perfecte gevulde koeken. Allereerst gaan we mengen: we mengen de bloemen, de
basterdsuiker, een snuf zout en de boter. Doe deze boter het liefst er koud en in kleine stukjes
gesneden bij. Blijf nu net zo lang kneden en alles mengen tot het echt een stevig deeg wordt.
Je kunt er trouwens nog voor kiezen om melk toe te voegen tijdens het kneden. Niet te veel.
Ongeveer 1 tot 2 eetlepels. Het toevoegen van melk kan ervoor zorgen dat het deeg meer een
samenhangend geheel wordt en alles dus beter aan elkaar blijft plakken. Dit heeft voordelen
voor later in het proces van het maken van eigen gevulde koeken. Nu moet je het deeg in
huishoudfolie wikkelen en laten opstijven in de koelkast. Dit duurt ongeveer. Houd hier dus
zeker rekening mee als je begint met het maken van gevulde koeken. Dat je niet denkt dat je
razendsnel gevulde koeken kunt maken. Je hebt dus al zeker dit uur van opstijven nodig.
De laatste stappen voor perfecte gevulde koeken
Terwijl het deeg ingewikkeld in huishoudfolie in de koelkast aan het opstijven is, kun jij
alvast de oven voorverwarmen. Doe dit op ongeveer 200 graden. Ondertussen kun je weer een
ander beslag gaan mengen. Namelijk het mengsel van amandelspijs met de helft van het ei en
de citroenrasp. De andere helft van het ei heb je later echt nog nodig, dus gooi het niet weg en
zorg dat je de helft gebruikt en niet veel meer of veel minder. Nu kun je het deeg gaan
uitrollen tot ongeveer een halve centimeter. Maak er 20 verschillende rondjes van. Leg 10
rondjes op een bakvorm met bakpapier. Dit wordt uiteindelijk de onderkant van de koek.
Pak nu het geklutste ei-roersel, doe hier een klein beetje melk bij en bestrijk hiermee de
bovenkant van de koek. Verdeel ook het amandelspijs en verdeel deze spijs weer over de
onderkant van de gevulde koeken. Hierop leg je weer die andere 10 rondjes en probeer ook
nog even de zijkant goed aan te drukken. De halve amandelen kun je toevoegen voor de
decoratie, maar gevulde koeken zijn natuurlijk ook extra lekker als je de amandelen ervan af
kunt eten en daar ook heerlijk van kunt gaan smullen. Bestrijk ook de rest van de bovenkant
van de gevulde koek met het eimengsel. Bak de koeken nu ongeveer 15 tot 20 minuten.
Wat moet je nog meer weten over het bakken van gevulde koeken?
Wat we je graag nog willen vertellen over het perfect bakken van gevulde koeken: bak ze
lekker door totdat ze goudbruin zijn. Je moet ze natuurlijk ook weer niet te lang doorbakken,
maar de gevulde koeken worden wel extra lekker als je ze dus in de oven laat liggen totdat ze
goudbruin zijn. Volgens ons betreft moet het helemaal goed gaan komen en kun je vandaag
nog aan de slag met het maken van heerlijke gevulde koeken. Hieronder zie je nog alle
precieze ingrediënten welke je nodig hebt voor het maken van gevulde koeken. Als je nog
vragen hebt hierover, dan kun je altijd contact met ons opnemen via hier: Zandkoekjes.nl.
Ingrediënten voor gevulde koeken:
- 300 gram bloem
- 200 gram roomboter (koud)
- 200 gram amandelspijs
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 ei (geklutst)
- 2 eetlepels melk
- 1 theelepel citroenrasp
- Zout
- Halve amandelen (ter decoratie)